Víťazom futbalového turnaja nepočujúcich je družstvo Uzbekistanu

28.06.2008 Prešov

Prešov 27. júna (TASR) – Víťazom Medzinárodného halového futbalového turnaja nepočujúcich žiakov do 16 rokov, ktorý sa dnes skončil v Prešove, sa stal reprezentačný výber Uzbekistanu.
Vo finálovom zápase zdolali chlapci z tejto ázijskej krajiny rovesníkov z Ukrajiny v pomere 3:1. V boji o bronzové medaily sa stretli družstvá Ruska a Rumunska v zápase, ktorý sa v riadnom hracom čase skončil nerozhodne 2:2. O treťom mieste, ktoré nakoniec obsadil tím Ruska, rozhodli pokutové kopy. Reprezentačné družstvo Slovenska skončilo na 6. mieste.
Pohár a vecné ceny prevzali kapitáni družstiev z rúk riaditeľa turnaja Vladimíra Kohúta a štátnej tajomníčky Ministerstva školstva SR Bibiány Obrimčákovej, ktorá pre TASR uviedla: "Z pozície ministerstva školstva chcem poďakovať organizátorom tohto vydareného podujatia za to, že vyvinuli nemalé úsilie, aby pripravili takúto zmysluplnú súťaž pre sluchovo postihnuté deti. Je dôležité, aby náš rezort podporoval práve takéto akcie pre postihnutú mládež, ale aj špeciálne školstvo ako celok. "
Na turnaji sa okrem slovenskej reprezentácie predstavili výbery z Bulharska, Českej republiky, Chorvátska, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Ruska, Ukrajiny aj zástupcovia ázijského kontinentu z Azerbajdžanu a Uzbekistanu. Usporiadatelia očakávajú, že v budúcom roku privítajú v Prešove aj družstvá z Brazílie, Portugalska, Austrálie a Japonska, ktoré prejavili záujem o túto súťaž.
Za 16 rokov sa na prešovskom futbalovom turnaji nepočujúcich zúčastnilo dohromady 23 krajín zo štyroch kontinentov. Okrem európskych účastníkov na turnaji hosťovali aj nepočujúci športovci z USA, Izraela či Alžírska. Hlavným organizátorom podujatia je Občianske združenie Športový klub nepočujúcich detí. Spoluorganizátormi turnaja sú Združenie organizácii detí a mládeže so sluchovým postihom v SR, Ministerstvo školstva SR a Prešovský samosprávny kraj.
 

Vyberte región

mark